Dokters van de Wereld lanceert een campagne om Belgen bewust te maken van nood aan hulpverlening

  • Dokters van de Wereld, een internationale medische hulporganisatie, lanceert een nationale campagnefilm om de gebrekkige toegang tot zorg bij kwetsbare groepen in België aan te kaarten.
  • Een zwangere vrouw in nood op straat. Hoe reageren voorbijgangers? Wat gebeurt er?
  • De zwakkeren in onze samenleving vinden hun weg niet naar gepaste medische en psychologische zorg, hoewel bij hen de nood het hoogst is.

Anno 2014 kijken we jammer genoeg nog amper op van armoede op straat. We lopen hulpbehoevenden vaak onbewust voorbij. Enkel als er films, boeken of toneelstukken over gemaakt worden, krijgen tragische verhalen onze aandacht. Dit fenomeen nam Dokters van de Wereld als uitgangspunt voor een campagne die vandaag de wereld in wordt gestuurd. 

We zien een vrouw op straat die dringend nood heeft aan medische hulp. Voorbijgangers passeren zonder op te kijken. Wanneer er een hele filmset rond haar wordt opgebouwd (camera’s, licht en de bekende regisseur Jan Verheyen), gebeurt er iets opmerkelijks. Mensen blijven stilstaan bij de vrouw, zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd. Op het einde wordt volgende vraag gesteld: Waarom raakt de realiteit ons pas als ze wordt voorgesteld als fictie?

Het doel van deze film is om het gezicht te tonen van de duizenden kwetsbare mensen in België die geen toegang hebben tot medische hulp,” vertelt Stéphane Heymans, coördinator Belgische projecten bij Dokters van de Wereld. De campagne gaat vanaf vandaag viraal. De hulpbehoevende vrouw uit het filmpje is een actrice, de reacties van de voorbijgangers daarentegen zijn echt. Daarnaast worden er ook radiospots met dezelfde boodschap uitgezonden, met medewerking van drie bekende Vlamingen (Jan Verheyen, Saskia De Coster en Charlotte Vandermeersch). 

Toenemende zorgparadox

Of het nu gaat over mensen in armoede, mensen zonder papieren, Belgen zonder mutualiteit, druggebruikers, daklozen of sekswerkers: de meest kwetsbare groepen in België vinden de weg niet naar gepaste zorgverlening, terwijl juist bij hen de nood het hoogst is. 4 op 5 van deze mensen geeft aan dat hun gezondheid er gemiddeld of (zeer) slecht aan toe is. Paradoxaal genoeg heeft 67% van deze groep geen enkele toegang tot zorg.

Een zorgwekkende trend is bovendien dat de doorsnee Belg steeds meer medische zorg uitstelt. In 1997 stelde 1 op 10 van de verzekerde inwoners van België hun doktersbezoek uit omwille van financiële redenen, vandaag is dat al 1 op 7. Bij de meer kwetsbare groepen ligt dat cijfer nog hoger: maar liefst 40% van de werklozen, lage inkomens of bestaansminimumtrekkers heeft al noodgedwongen aan zorguitstel gedaan.

Universele ziekteverzekering is nodig

Deze evolutie vertaalt zich in steeds langere wachtrijen aan de kabinetten van de zorgcentra van Dokters van de Wereld. “In ons Brussels zorgcentrum bijvoorbeeld, staan elke dag zo’n 20 mensen in de wachtrij in de hoop een dokter te zien. 8 tot 10 van hen moeten we meteen vragen de volgende dag terug te keren. In Antwerpen zitten we met hetzelfde probleem,” aldus Stéphane Heymans.

Dokters van de Wereld pleit daarom bij de federale, regionale en gemeentelijke overheden voor een universele ziekteverzekering en toegankelijkere zorgverlening. Want alleen zo kunnen mensen zoals de zwangere vrouw uit de campagnefilm geholpen, in plaats van uitgesloten, worden.

Najaarscampagne-Dokters-van-de-Wereld.docx

DOCX - 182 Kb

Radiospot-Dokters-van-de-Wereld---Charlotte-Vandermeersch.mp3

MP3 - 1.1 Mb

Radiospot-Dokters-van-de-Wereld---Jan-Verheyen.mp3

MP3 - 1.1 Mb

Radiospot-Dokters-van-de-Wereld---Saskia-De-Coster.mp3

MP3 - 1.1 Mb

Emmy Deschuttere

Dokters van de Wereld

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Médecins du Monde - Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld is een medische NGO die in 1980 in Frankrijk gesticht werd. Vandaag telt ze 15 delegaties over de hele wereld. Dokters van de Wereld België werd gecreëerd in 1996. De vereniging is internationaal actief in Mali, Congo, Niger, Marokko, Haïti, en in Tunesië, maar ook hier in België. Dokters van de Wereld biedt hulp aan de meest kwetsbaren in onze samenleving, in Brussel, Antwerpen, La Louvière en sinds kort ook in Oostende. De Belgische projecten van Dokters van de Wereld zouden niet bestaan zonder het engagement van onze 455 professionele vrijwilligers, of ze nu onthaalmedewerker, verpleegkundige, huisarts of specialist zijn!

Steun Dokters van de Wereld en geef iedereen toegang tot gezondheidszorg!

Word vrijwilliger of doe een gift.

Neem contact op met

Rue Botanique/ Kruidtuinstraat 75 1210 Bruxelles